Hem » Tävlingen

Tävlingen

FAQ

Går det att tävla i poesi?

Nej, det är därför vi gör det.

 

Måste det låta på ett visst sätt?

Har du precis som vi tittat på en massa poetry slam-videos från USA? Ibland kan det kännas som att mycket låter liknande, speciellt det som lyfts upp och hyllas. Men om man börjar gå på poetry slam kanske man märker att det finns en mångfald i uttryck. Kanske är det just det som gör poetry slam så häftigt att titta på. Det finns några enkla regler (se till höger) och ingen av dem behandlar hur dikten ska låta, eller för den delen vem poeten är. Din röst passar och platsar.

 

Hur kan jag vara med och tävla?

Är du en poet som vill ta hem titeln som individuell svensk mästare? Sök upp en uttagning nära dig. Det finns poetry slam i bland annat Luleå, Umeå, Uppsala, Stockholm, Örebro, Eskilstuna, Göteborg, Jönköping, Halland, Växjö och Malmö, samt runt Ekenäsområdet i Finland. Efter hand kan du också läsa mer här.

Om du är del av ett poesikollektiv, eller vill forma en poesigrupp, så kan ni anmäla er till lagtävlingen. Uttagningsprocessen sker efter att anmälan stängt.

 

Hur gör man för att arrangera egna poetry slam och skicka poeter till SM?

Hurra! Vad roligt!

Kolla först om det redan finns något poetry slam i din stad eller i en grannstad. Om inte annat kan du få hjälp med kunskap och resurser i uppstarten. Lokala bibliotek, föreningar och skrivgrupper kan också vara värdefulla kontakter. Och att hitta en nice lokal förstås.

För att kvalificera sig som uttagningsort (kallas även slam-ort) så behöver du ha minst en kvaltävling där de 2–4 högst placerade poeterna går vidare och får representera slamorten på SM (hur många väljer slamorten själv). Upplägget i en kvaltävling kan se olika ut, men grundreglerna ska vara gemensamma med andra poetry slam.

Glöm inte att anmäla slamorten till SM. Detta kostar 1200 SEK.

Kontakta oss om du har ytterligare frågor så kan vi hjälpa.

 

Vad har förändrats från tidigare SM?

I år får vem som helst anmäla sig att tävla som lag – det är alltså, till skillnad från tidigare år, skiljt från den individuella tävlingen. Det innebär att de fyra poeter som kvalas fram på en slamort inte per automatik bildar ett lag. De kan däremot gemensamt välja att anmäla sig som ett lag, och får då göra det på samma sätt som fristående poesigrupper.

 

 

Grundregler
Poeten ska ha skrivit dikten själv, får inte använda rekvisita, och vid en längre läsning än tre minuter blir det poängavdrag. Poängen sätts av fem jurygrupper, slumpvis utvalda ur publiken, som består av en eller flera personer. Jurygrupperna sätter varsin poäng från 0,0 till 10,0. Juryn ska väga in både hur dikten är skriven och hur den framförs.
På SM
Under SM möts ca 40 poeter i en individuell tävling. Alla poeter läser 1 dikt var onsdag–fredag. De åtta poeter som får bäst ranking efter tre kvaldagar går vidare till lördagens final. Den individuella vinnaren kvalificerar sig till VM i Paris 2018. Lagtävlingen går till på samma sätt som den individuella tävlingen, bara med fler poeter. Två till fem stycken, och samtliga ska under mästerskapet vara representerade på scen.