Hem » Press

Vinnarna är utsedda!

Sent på lördagskvällen blev det klart att Frej Haar tog hem SM-vinsten i poetry slam. Lagtävlingen vanns av lag Norge.

Efter fyra dagars poesitävling och festival på Musikens hus är det klart vem som är årets mästare i poetry slam. Frej Haar bor i Göteborg men tog sig till SM genom kvaltävlingarna i Uppsala. Dikten som hen vann med beskriver hen som en "hyllning till transkvinnor och andra transfeminina."

— Jag vet inte vad jag ska säga, det är asballt.

Frej Haar började tävla i poetry slam för några år sedan och var med i SM för andra gången. Förra året slutade hen på en niondeplats.

Vad skulle du säga att dina dikter "handlar om" ?

— Jag brukar säga att jag skriver om saker som får mig att skaka, säger hen.

Det var åtta individuella poeter, från bland annat Uppsala, Göteborg, Finland och Umeå, som hade tagit sig till final. På andraplats kom Hanna Haag, Göteborg, och på tredjeplats Aiman Jihar, Huddinge.

I lagtävling var det sex lag som mötte varandra i finalen. Det vinnande laget blev Norge som består av poeterna Marius Abrahamsen, Sofia Estifanos, Taro Vestøl Cooper och Fredrik Martinsen

­— Det känns helst fantastiskt, säger Taro Cooper.

Arrangören Olivia Bergdahl tror att Norge vann mycket på grund av sitt framförande och för att de har scenvana ihop. Norge vann nämligen mästerskapen även förra året, med nästan samma poeter i laget.

— De jobbar med rytm på ett sätt som inte riktigt så många poesigrupper gör. Och så är det välskrivna texter, säger hon.

Under SM har lagen blivit coachade av Chicagopoeterna J.W Basilo, Molly Meacham och Shelley Elaine Geiszler.

— Det bästa för mig har varit att få ha workshops med lagen och se hur de blir bättre varje kväll, säger JW Basilo.

Hur tycker du SM har varit?

— Det har varit ett fantastiskt event. Det känns som en familj på ett sätt som jag bara har upplevt här.  Jag har inte haft så här roligt på ett poetry slam på länge.

Finalisterna

De åtta poeter som tävlade i finalen var: Hanna Haag (Göteborg), Frej Haar (Uppsala), Linn-Ketty Persson (Umeå), Lisa Nyborg (Malmö), Annamaria Öblom (Finland), Beatrice Larsson (Uppsala), Aiman Jihar (Huddinge), Johanna McCormick (Uppsala).

De sex lag som tävlade i finalen var: Det nya gardet (Stockholm, Älvsbyn, Göteborg), Nårje (Oslo), Rätt sida om älven (Umeå), Livs ord (Örebro), Parti Utopi (Malmö), Extrem styrka (Göteborg).