Hem » Press

20 år av poetry slam: “Gemenskapen har varit det bästa”

I år firar vi 20 år med SM och passar på att gräva ner oss i historien. Poeten och SM-arrangören Louise Halvardsson har rett ut ett och annat frågetecken och pratat med en veteran inom poetry slam  – Solja Krapu!

Som precis allt annat har SM en historia och som alla andra historier består den av en hel del spekulationer. Världens första nationella mästerskap i Poetry Slam skedde i USA 1990 och några år senare kom fenomenet till Sverige. Det var finsksvenska Stockholmspoeten Erkki Lappalainen som såg till att det hände. Han hade varit i USA och träffat Poetry Slams ”uppfinnare” Marc Smith, som bett honom sprida ordet. Åsikterna går dock isär om när de första SM-tävlingarna gick av stapeln. Några hävdar att det var så tidigt som 1995, andra säger att det officiellt inte hände förrän 1997 – därav 20-års-jubileet i år. Vi har ställt fem frågor till veteranen Solja Krapu för att få hennes syn på saken.

1. Det ryktas om att Sveriges första SM i Poetry Slam skedde i en lada på en åker nånstans i Halland ... Hur var det egentligen?

Jag var inte där, så ryktesvägen har jag också hört att det var den första Poetry Slam-tävlingen som överhuvudtaget hölls i Sverige. Den vanns av Bob Hansson.

2. Vilket var ditt första SM och vad fick du för intryck?

Jag åkte från Umeå för att tävla i Rinkeby 1997. Jag blev tagen på en gång. Träffade Erkki Lappalainen. Då fanns ännu inte SM som idag.  Till Rinkebyfinalen i samband med Rinkeby Bokmässa kom det också poeter från Halland. Jag blev trea och kom med i ett svenskt poet-landslag som skickades till Amerikanska Mästerskapen i Poetry Slam. (Det var Eva Leandersson, Bob Hansson, jag och Jasim Mohammed.) Det var en fantastisk resa där vi fick uppleva, höra, se och lära oss väldigt mycket. Ett bad i poesi! Den amerikanske poeten Michael Brown blev vår coach. Erkki Lappalainen uppmanade mig att starta slam i Umeå och det är klart jag sa: jaa.

Första egentliga SM med kval på olika orter hölls i Stockholm på hösten 1997. Finalen hölls i boxningsringen i Eriksdalshallen. Efter det har SM för det mesta hållits under Kristi Himmelfärdshelgen

3. Vad är ditt bästa SM-minne genom åren?

Generellt kan jag säga att gemenskapen mellan poeter har varit det bästa. Det var också roligt att vara med och arrangera SM. Roligt och rörigt, vid en tid då man fortfarande gjorde det mesta manuellt.

Om man tävlar och vinner, är mest en lättnadskänsla, tycker jag.

4. Vad är det märkligaste du varit med om under ett SM i Poetry Slam?

Bland det märkligaste och roligaste var nog när poeter fick övernatta i annexet till Gamla Fängelset i Umeå. Men det samlades en massa andra poeter där också. Vi sov inte mycket. Snart vaknade fåglarna.

5. Vad har du för förväntningar inför årets SM?

Att det ska vara bra poesi. Det önskar jag varje gång. När jag inte ska tävla själv kan jag njuta. Jag önskar också att poeter tar hand om varandra. Det är många känslor i omlopp när det gäller estradpoesi. Sen är jag också glad för att få MC:a tillsammans med Joel Landberg. Det har vi gjort en gång förut och det var jätteroligt.

Intervju: Louise Halvardsson, medarrangör inför årets SM

Vill du veta mer om SM:s historia och är nyfiken på vad som har hänt eller inte hänt under årens lopp? Då kan du gå på ett panelsamtal under SM-helgen där Solja Krapu och – en annan SM-veteran – Oskar Hanska blir grillade med frågor av Hallandspoeten Ronja Möller.
Lördag 27 maj på Musikens hus, kl 16:30-17:15 (preliminär tid), gratis inträde