“Det är stora jubileumsskor att fylla”

Om två månader är det dags! Årets SM närmar sig med stormsteg och Göteborg ska fyllas med poeter. Men hur är det egentligen att fixa ett mästerskap i Poetry Slam? Vi tog ett snack med en före detta och en nuvarande arrangör.

Förra året var det Reginateatern i Uppsala som var värd för SM och en av dem som höll i trådarna då var Maja Olsson, kulturadministratör.

Hej Maja, du arrade SM förra året - hur var det?
– Svettigt! Men väldigt lärorikt och kul framförallt!

Hur ska ett bra SM i Poetry Slam vara?
– En trygg och inspirerande mötesplats, både för tävlande poeter och för publik som bara vill ta del av tävlingen men även för dem som är nyfikna på att själv börja. Mästerskapen i Poetry Slam är ju ett perfekt tillfälle för poeter och arrangörer att träffa varandra och för att utveckla slamrörelsen till det bättre.

Vad är dina bästa minnen från SM förra året?
– Oj svårt! Jag missade tyvärr många bouts under tävlingen då jag mest sprang omkring. Men den poesin jag fick ta del utav är mina guld moments. Men sen att så många ville hjälpa till och folks engagemang under veckan var så himla fint!

Har du några tips till årets arrangörer?
– Tycker att årets arrangörer gör ett fantastiskt jobb! Har själv inte varit på många mästerskap men tror att den här kommer bli en utav den bästa. Jag tycker det är positivt att de ändrar om lite och tar in workshops och öppnar upp för fler aktiviteter under veckan. Har nog inga direkta tips. Mästerskapet kommer gå fort så de får passa på att ta in så mycket de kan, sen att allt löser sig!

Nu är det Göteborg och Musikens hus som har tagit över stafettpinnen och en hel grupp organiserar och smider planer. En av dem är Nino Mick.

Hej Nino, hur känns det?
– Stort och skitnervöst att få bestämma över ett av scenpoesins största årliga happenings. Så många grymma poeter, musiker och kulturmänniskor har påverkat och passerat genom poetry slam, och så går hela grejen i arv i 20 års tid och landar hos oss nu, 2017. Stora jubileumsskor att fylla! Och vi förändrar ganska mycket också. Nervöst att se hur det faller ut - Och jätteroligt känns det, att arbetsgruppen är så jäkla skicklig.

Hur hoppas du att årets SM ska bli?
– Jag hoppas på den fräsigaste, mest välskrivna lagpoesi som nånsin skådats. Jag hoppas SM precis som alltid kan vara mötesplats där poeter och poesiälskare kan snacka om allt vi vill göra och bli framöver, och allt som är svårt och viktigt. Men att vi i år kanske ännu mer styr upp dom samtalen i form av seminarier, PoeSpeed Dating och workshops, en poesifestival av stora mått liksom. Toppad med en finalkvällen som jag redan längtar efter, för den kommer vara så GRYM.

Är det något som är nytt för i år?
– Lagtävlingen är inte ny men funkar på ett helt annat sätt. Poeterna i lagen väljer varandra istället för att individuellt tävla sig till en plats i laget, och det kommer påverka gruppdynamiken och i längden poesin på nya häftiga sätt. Dagprogrammet är mycket större i år. Nytt är också deltagare från Finland, jättekul att få inkludera den mycket levande finlandssvenska litteraturen även i slammen! Och många poeter och publik kommer vara nya antingen till slam eller till poesin överhuvudtaget. (Varmast välkomna!)

Om man aldrig har varit på ett SM i Poetry Slam tidigare, varför ska man komma och titta?
– Det beror på vem du är. Det är skitkul med det här myllret av röster som tillsammans sätter fingret på samtidspulsen. En antologi som skapar sig själv på plats, om jag ska använda litteraturtermer. Och det är så spännande underhållning, det blir alltid riktiga rysare i tävlingen! Är du bokare, publicist eller förläggare bör du komma på spaning efter nya relevanta röster, även du sätta fingret på pulsen liksom. Är du lärare, bibliotekarie eller språk- och kulturintresserad på andra sätt är det också skitsmart att hålla koll på dagprogrammet efter ny kunskap, om till exempel poetry slam och pedagogik.

Till sist, en fråga du säkert har fått förr - varför tävlar vi egentligen i poesi?
– Ja säg det... Jag väntar just nu på ännu ett refuseringsbrev från bokförlag, där känns det verkligen som att jag tävlar och förlorar! Jag tror poetry slams golden lady Solja Krapu har sagt att det är härligt med våra tävlingar där resultatet kommer direkt, där processen är synlig. Är böjd att hålla med henne. Speciellt när publiken buar åt juryn när dom sätter för låga poäng på en, haha. Och i synnerhet när tävlingen skapar möten och samarbeten som inte funnits innan - poesi där det inte hade funnits annars - och poeter som aldrig kallat sig det förr.

Tack Maja och Nino! Framöver kommer vi skriva mer om SM och allt kul som väntar. Hur är det till exempel med den där lagtävlingen, och hur kommer dagprogrammet se ut? Nästa vecka presenterar vi en första programpunkt om... Poetry slam i skolan! Håll utkik efter det!

Elvira Linderot